Αρεόπολη

Η Αρεόπολη είναι η πρωτεύουσα της Λακωνικής Μάνης και παλαιότερα ήταν γνωστή και ως Τζίμοβα. Το σημερινό της όνομα το πήρε κατά την εποχή του βασιλιά Όθωνα μετά την επανάσταση του 1821 από τον αρχαίο θεό του πολέμου, Άρη. Η συγκεκριμένη ονομασία δόθηκε στην πόλη προκειμένου να τιμηθεί η πολεμική δεξιότητα και η προσφορά των Μανιατών στην απελευθέρωση της Ελλάδας κατά την οποία οι κάτοικοι της Μάνης, άνδρες και γυναίκες, συνέβαλαν τα μέγιστα.

 

Η ακριβής ημερομηνία που κτίστηκε η πόλη δεν είναι γνωστή, μόνο διάφοροι θρύλοι υπάρχουν για την δημιουργία της πόλης. Το σίγουρο είναι ότι η Αρεόπολη διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων. Από εκεί ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 καθώς οι Μανιάτες ήταν εκείνοι που σήκωσαν πρώτοι τα πολεμικά λάβαρα στις 17 Μαρτίου 1821. Η επαναστατική σημαία της Αρεόπολης που σηκώθηκε εκείνη την ημέρα υπάρχει ακόμη και σήμερα και βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Σήμερα η Αρεόπολη είναι ένας πανέμορφος διατηρητέος οικισμός που αποτελεί έναν εξαίρετο προορισμό για κάθε περιηγητή που θέλει να θαυμάσει από κοντά την ομορφιά της Μάνης. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Άγιος Ηλίας σε υψόμετρο 250 μέτρων και είναι σίγουρα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς της Ελλάδας. Το άγριο και συνάμα πανέμορφο τοπίο της Αρεόπολης είναι ακριβώς ότι θα περίμενε κανείς από την πρωτεύουσα της ηρωικής Μάνης. Μια βόλτα στην Αρεόπολη μπορεί να σας ταξιδέψει σε παλαιότερες εποχές δίνοντας σας την ευκαιρία να θαυμάσετε υπέροχα αξιοθέατα που διατηρούνται αναλλοίωτα εδώ και αιώνες και μαρτυρούν την ιστορία του τόπου.

 

Αρεόπολη-Πετρόμπεης

Στην Αρεόπολη θα βρείτε πολλές παραδοσιακές εκκλησίες όπως ο ναός των Ταξιαρχών, οποία είναι η μητρόπολη της Αρεόπολης. Σε αυτόν τον ναό εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν αρχίσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση στις 17 Μαρτίου του 1821 και ορκίστηκαν «Νίκη ή Θάνατο». Στο ναό θα σας εντυπωσιάσει το εξαιρετικής τέχνης γλυπτό τέμπλο και το πολυώροφο καμπαναριό του που κτίστηκε το 1836 και αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή.

 

Ταξιάρχες Αρεόπολη

Η τουριστική ανάπτυξη που έχει η Αρεόπολη τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Παρόλα αυτά, η ιστορική κωμόπολη έχει καταφέρει να κρατήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα αναλλοίωτο. Τα πέτρινα σοκάκια και τα παλαιά πετρόχτιστα σπίτια συμβάλουν στην πανέμορφη παραδοσιακή εικόνα που μπορεί κάθε ταξιδιώτης να απολαύσει κάνοντας μια βόλτα στην πόλη. Μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της παραδοσιακής ατμόσφαιρας παίζει η ο φιλόξενος χαρακτήρας των Μανιατών, ο οποίος έχει μείνει σταθερός και αναλλοίωτος εδώ και αιώνες. Κάθε ταξιδιώτης που θα έχει την τύχη να περάσει ή να διαμείνει στην Αρεόπολη θα απολαύσει την φιλοξενία των κατοίκων και η εμπειρία θα του μείνει αξέχαστη.