Μέσα στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, δεσπόζει η Βάθεια, αγέρωχη και αναλλοίωτη στους αιώνες. Βλέποντας την, σε ταξιδεύει σε χρόνους αλλοτινούς όπου οι κάτοικοι απέκρουαν ηρωικά τις επιθέσεις των βαρβάρων, οχυρωμένοι στα εκπληκτικά πυργόσπιτα τους. Η Βάθεια, ούσα μητέρα της παράδοσης του τόπου, είναι ένας από τους ομορφότερους και επιβλητικότερους οικισμούς στην Λακωνική Μάνη.
Ο οικισμός της Βάθειας, όπως ξεπροβάλλει ξαφνικά από ένα πέρασμα του δρόμου, δίνει την εικόνα μιας ακρόπολης η οποία έχει ανεγερθεί στην κορυφή ενός λόφου. H Βάθεια, απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από την θάλασσα δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει την μαγευτική θέα της Μεσογείου θάλασσας.
Η Βάθεια, είναι ένα μνημείο-πρότυπο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της περιοχής του 18ου και 19ου αιώνα, όπου αυτή την περίοδο δημιουργήθηκαν οι περισσότεροι πύργοι της Βάθειας. Οι πύργοι της Βάθειας όντας επιβλητικοί στην όψη τους, είναι μοναδικά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής και δη της λαϊκής οχυρωματικής, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα πανέμορφα γνωστά πέτρινα πυργόσπιτα, τα συναντάμε σε τριώροφη αλλά και διώροφη μορφή, ενώ σε άλλες περιοχές της Μάνης υπάρχουν πυργόσπιτα περισσότερων ορόφων. Διαθέτουν παράθυρα ιδιαίτερης σχεδίασης σε χαρακτηριστικά μικρό σχήμα. Πίσω από αυτά, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως πολεμίστρες, οι ατρόμητοι Μανιάτες προστάτευαν τα πάτρια εδάφη.
Οχυρωμένοι λοιπόν στις πολεμίστρες, μάχονταν ενάντια σε αδυσώπητους εισβολείς όπως Τούρκους η πειρατές. Επίσης, οι Μανιάτες είχαν στην κατοχή τους και τις λεγόμενες ζεματίστρες με τις οποίες απέτρεπαν την είσοδο των εχθρών από την πόρτα του πύργου. Οι ισχυροί πύργοι, όντας ο ένας δίπλα στον άλλον, έφτιαχναν ένα παντοδύναμο τείχος προστασίας το οποίο ανά τα χρόνια προκαλούσε φόβο σε κάθε επίδοξο κατακτητή.
Μέσα στον 20ο αιώνα η Βάθεια δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Το πλήγμα αυτό δεν ήρθε από κάποιον εχθρό η εισβολέα αλλά από τους ανθρώπους οι οποίοι προτίμησαν την αστικοποίηση, μετακομίζοντας σε πόλεις. Η Βάθεια, περίπου μέχρι και το έτος 1980 είχε σχεδόν ερημώσει.
Παρόλα αυτά, χάρη στις ενέργειες του ΕΟΤ και στην αναστήλωση πολλών πυργόσπιτων, κυρίως κατά την δεκαετία του 1980, ένεκα και της δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων, κάποια πράγματα κρατήθηκαν στην ζωή. Με τις παραπάνω κινήσεις λοιπόν, όχι μόνο σώθηκαν κάποιοι ετοιμόρροποι πύργοι αλλά αναδύθηκε η μέχρι τότε λησμονημένη, πανέμορφη αυτή γωνιά της Λακωνικής Μάνης.
Εάν επισκεφθείτε την Βάθεια την περίοδο του καλοκαιριού, πραγματικά δεν θα χάσετε. Έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τον καλοκαιρινό Μανιάτικο ήλιο και να κολυμπήσετε στις κοντινές παραλίες. Αυτές είναι οι Έξω Κάποι και Κάποι, όπως επίσης και το γνωστό Μαρμάρι μαζί με τις δύο παραλίες του ακόμα νοτιότερα αλλά και το Πόρτο Κάγιο.
Η Βάθεια τοποθετείται στα νότια του γνωστού Ακρωτηρίου Ταίναρου (στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου). Απέχει περίπου 92 χιλιόμετρα από την Σπάρτη, η οποία είναι πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας. Επίσης, βρίσκεται 59 χιλιόμετρα μακρυά από το παραθαλάσσιο Γύθειο και 33 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη.
Στα 10 χιλιόμετρα βρίσκεται ο παραθαλάσσιος Γερολιμένας, ενώ στα 26 χιλιόμετρα θα συναντήσετε τα ξακουστά σπήλαια του Διρού. Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με την Βάθεια, μέσω Σπάρτης και Γυθείου, είναι 305 χιλιόμετρα.
Μπορείτε να βρείτε προσιτές τιμές σε καταλύματα και παραδοσιακούς ξενώνες στην Μάνη, στην Αρεόπολη, στο Γύθειο, στο Γραφικό Λιμένι και στην Σπάρτη.
© Copyright 2019 charoudastonetower.gr
website developped by LidMedia