Σπήλαια του Διρού

Τα σπήλαια Βληχάδα Διρού Μάνης αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη του πλανήτη. Ένα θαύμα της φύσεως που μπορείτε να απολαύσετε στη περιοχή της Μάνης ακόμα και αν δεν είστε λάτρης των σπηλαίων.

 

Σπήλαια Διρού 1

Το όνομα τους, Βλυχάδα πηγάζει από τα γλυκά νερά της περιοχής που ονομάζονται Βλυχά. Από το 1900 γνώριζαν οι ντόπιοι την ύπαρξη τους άλλα κανείς δε τολμούσε να ανακαλύψει την εσωτερική ομορφιά τους μέχρι και το 1949 όπου ο Γιάννης και η Άννα  Πετροχείλου άρχισαν την πλήρη εξερεύνηση τους. Το εσωτερικό του σπηλαίου μαγεύει κάθε επισκέπτη με τους κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του. Κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκουμε και την μοναδική είσοδο του σπηλαίου εφόσον έχουν κλείσει όλες οι παλιότερες είσοδοι. Μέχρι το 1960 είχαν χαρτογραφηθεί 1600 μέτρα ενώ στις μέρες μας του γνωστό μήκος του φτάνει τα 14 χιλιόμετρα.  Η διάμετρος του είναι μισό μέτρο και για αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί από κλειστοφοβικά άτομα.

 

Σπήλαιο Διρού 3

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο σπήλαιο έχουν εντοπιστεί απολιθωμένα οστά λιονταριών,πανθήρων υαινών όπως και πολύ σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα τα οποία στεγάζονται στο μουσείο που βρίσκεται στην είσοδο. Εκτός από το μαγευτικό σπήλαιο , η διαδρομή και μόνο θα σας συναρπάσει αφού σας περιμένουν 45 λεπτά απαράμιλλης ομορφιάς και παραμυθιού. Από τη πρώτη κιόλας αίθουσα όπου βρίσκονται ο σταλαγμίτης “Κάκτος” και ο μανδύας του Ποσειδώνα θα καταλάβετε ότι σας περιμένει κάτι το ξεχωριστό. Μετά από λίγο περπάτημα θα φτάσετε στη “Νεκρή Πολιτεία” και στις “Στήλες του Ηρακλέους”. Το μαγευτικό ταξίδι σας θα συνεχιστεί με ακόμα πιο παραμυθένιες στάσεις όπως το  “Δάσος των Φοινικόδεντρων και ο  “Διάδρομος των Θαυμάτων”. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε για έκπληξη ώστε να διατηρηθεί η μαγεία της διαδρομής.

 

Σπήλαια Διρού 2

Φυσικά να πούμε ότι το παραμυθένιο σπήλαιο Διρού Μάνης δε παύει να είναι ένα ακόμα σπήλαιο που θέλει και την απαραίτητη προσοχή του καθ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Τα χέρια μας να βρίσκονται πάντα μέσα στη λέμβο, να ακούμε προσεκτικά τον λεμβούχο καθώς και να προσέχουμε το κεφάλι μας και τους γύρω μας. Κλείνοντας να πούμε ότι το σπήλαιο αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και θα σας προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρίας ζωής.